Per què diem STOPCIES?

El 1985, amb l’aprovació de la Llei d’Estrangeria (LOEX), es van crear els Centres d’Internament per a persones estrangeres a l’Estat espanyol. La lluita contra els CIES començà aleshores. Primer denunciant el centre de la Verneda, organitzat als calabossos de la comissaria de la Policia Nacional, en pèssimes condicions. Més tard, entre les indústries de la Zona Franca de Barcelona.

En els darrers anys, no només hem denunciat la injustícia que representen aquests centres i la vulneració reiterada dels drets de les persones internades; hem hagut de denunciar la mort de diverses persones i la impossibilitat de contrastar la versió oficial de la seva mort.

Mohammed Abagüi, el 2010 per suposat suïcidi. Ibrahim Sissé, el 2012, per parada cardio-respiratòria. Aramis Manukyan, el 2013, per suposat suïcidi.

Els CIE són, doncs, espais d’una opacitat inconcebibles per a societats realment democràtiques. Per molts motius. En destaquem uns quants:

  • Perquè es priva de llibertat a persones per una falta administrativa: no tenir papers, no per un delicte. Una realitat que xoca frontalment amb els principis de l’Estat de Dret.
  • Perquè no s’hi permet l’entrada de la societat civil: entitats, mitjans de comunicació, el Síndic de Greuges…
  • Perquè no existeixen els instruments necessaris per a garantir els drets de les persones retingudes.
  • Perquè els centres no garanteixen les condicions mínimes d’habilitat.
  • Perquè la manca de control sobre el que a dins succeeix impossibilita la prevenció dels tractes degradants i els abusos policials que es donen, ni es garanteix la seguretat de les persones retingudes.
  • Perquè no es facilita la comunicació entre les persones retingudes i les seves famílies. I no s’informa a les famílies de la situació de la persona retinguda ni del moment de la seva deportació, moltes vegades, fet que genera ansietat i inseguretat als/les familiars.
  • Perquè no hi ha cap mecanisme de transparència ni de rendició de comptes en vers la societat. No existeixen ni memòries anuals, ni llistats de persones que han estat retingudes, ni memòria econòmica… I difícilment es respon a les peticions d’informació de partits polítics, institucions públiques o societat civil.
  • Perquè ajuden a alimentar la criminalització de les persones sense papers.

Són moltíssimes les veus que clamen pel tancament d’aquests centres. Veus sorgides des del moviment associatiu català, però també d’institucions estatals i d’organismes internacionals.

Queda clar, doncs, que l’existència dels CIE suposa un retrocés en el compliment dels drets humans, és incompatible amb un estat de dret i atempta contra la voluntat democràtica de les nostres societats.

Cap a quin model de societat estem avançant si permetem que continuïn existint aquests forats negres?

Des de SOS Racisme demanem el tancament d’aquests centres en els que es vulneren completament els drets humans

Encara existeix un CIE a BCN, molt a prop de casa teva!

No et quedis de braços plegats!

Ajuda’ns a dir STOP CIES!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s